Büyük Festivallerin Özellikleri

Bu yazıda, Orient Lindy Express’ten örnekler vererek, büyük festivallerin işleyişi hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.

  • Geleneksel olarak tüm büyük Lindy hop festivalleri atölyelerin verildiği ana günlerden bir gün önce yapılan bir açılış partisiyle başlar. Orient Lindy Express ise ana günlerinden iki gün önce boğaza nazır yapılan bir blues partisi ile başlamış daha sonra tarihi Sirkeci Garı bekleme salonunda yapılan bir balo ile kapılarını tüm dünyaya açmıştı. Bu, dünyada bir garda yapılan ilk Lindy hop balosu olarak kayıtlara geçmişti.
  • Tipik bir Lindy hop festival günü şöyle geçer; muhtemelen bir önceki gün ayaklarınızda derman kalmayana kadar dans etmiş, gözünüzden uyku akıyor olsa da gecenin son şarkısıyla da swing-out’unuzu yapmadan uyumaya gitmek istememişsinizdir. Ancak atölyeler genelde sabah erkenden başlar, bu da uykusuz günlerin habercisi demektir. Uykusuz ancak bir o kadar da keyifli günler! Orient Lindy Express’de de durum bundan pek farklı değil.
  • Genelde atölyeler ”audition” denilen, kayıtlı dansçıların seviyelerinin tespit edildiği danslarla başlar. Öğrenciler sosyal danslarını yaparken eğitmenler onları gözlemleyerek, hangi seviyeye ait olduklarını kendilerine göre belirlerler.

    orient_thumb

  •  Orient Lindy Express gibi büyük festivaller kendini kanıtlamış dansçılar için değil, kendini geliştirmek isteyen başlangıcı biraz aşmış veya orta seviyelerden en üst seviyeye doğru her dansçı için gerçekleştirilmektedir.
  • Bu festivallerin en önemli yapı taşları, bilgi alışverişi, dansçılar arasında etkileşim, günümüzün büyük dansçılarını yakından seyretme hatta onlarla dans edebilme ve dansın yaşama sevincine ulaşmaya çalışmaktır. Şüphesiz ki, her dansçı bu tarz festivallerden biraz daha kendini geliştirerek ayrılır.
  • Orient Lindy Express gibi festivallere katılan dansçılar günde ortalama 5 -6 saat ders alarak, bunun üzerine sabahın ilk ışıklarına kadar dans ederek, kendilerini önemli ölçüde geliştirirler.
  • Orient Lindy Express gibi festivallerin olmazsa olmazı ”Jack & Jill” yarışmalarıdır. Burada dansçılar rastlantısal olarak birbiriyle eşleşir. Daha önce birbiriyle hiç dans etmemiş hatta birbirini tanımayan iki dansçı da eşleşebilir. Lindy hop’un evrenselliği yine de bu iki dansçının dans pistinde birbiriyle iyi bir şekilde iletişim kurmasını sağlayacaktır.
  • Ayrıca ”Strictly” yarışmaları düzenlenebilmektedir. Bu yarışmalara çift olarak katılınır. Önelemeler sosyal dans niteliğinde, finaller ise genelde ”spotlight” düzeninde geçer. Spotlight, her bir çiftin yarışma pistinin ortasında sahne ışıkları altında muhtemelen müzikle 16 x 8 vuruş hünerlerini sergiledikleri andır. Genelde tüm yarışmacılar birbiri ardına ikişer kez pistin ortasına çıkarlar.
  • Bir başka yarışma türü ise ”showcase”dir. Burada çiftler önceden hazırladıkları 2-3 dakikalık koreografiler sunarlar.
  • Bu yarışmaların dışında danstaki bireyselliğe vurgu yapan ”solo charleston” veya ”jazz roots” da düzenlenebilir. Bu yarışmalar solo olup amaç 1930’larda yapılan caz dansının özünü ortaya çıkarmaktır. Finaller yine spotlight düzeninde yani pistin ortasında sahne ışıkları yarışmacıya çevrilmiş bir şekilde yapılır.

Bütün bunların ışığında, 18-22 Eylül 2014′te  üçüncüsü düzenlenecek Orient Lindy Express’e, Lindy Hop’a gönül veren herkesi davet ediyoruz. Gelin İstanbul’un güzellikleri altında hep beraber dans edelim :)

google+

linkedin

Leave a Reply

Widget Area

This section is widgetized. To add widgets here, go to the Widgets panel in your WordPress admin, and add the widgets you would like to Right Sidebar.

*This message will be overwritten after widgets have been added