Nasıl Daha İyi Bir Swing Dansçısı Olabiliriz – 2

Daha önce ilk bölümünü paylaştığımız “Nasıl Daha İyi Bir Swing Dansçısı Olabiliriz” yazı dizisinin ikinci bölümüyle karşınızdayız.

Önceden farketmemiş ya da başkasının yaptığını görene kadar aklınıza gelmemiş olsa da swing dansınızı geliştirmenizin  birçok yolu var. Bu yolların  kendine özgü yararları olmasıyla birlikte, hepsinin ortak özelliği swing’den daha fazla keyif almanıza yardımcı olmaları.

Bu yazıda toplam 8 başlıkta, “nasıl daha iyi bir swing dansçısı olabiliriz?” sorusunu cevaplamak adına ipuçları bulacaksınız. Yazının ikinci bölümünde anlatacağımız, gelişiminize katkıda bulunacak 5 harika yol şu şekilde:

4) Oyun Zamanı

Danstayken arkadaşlarınızla bir köşede oyun oynamak için zaman ayırın. Derste yeni öğrendiğiniz hareketleri deneyin, başkalarında gözlemlediğiniz ve beğendiğiniz adımları deneyin, hatta yeni hareketler keşfetmeye çalışın. Bu aynı zamanda yeni lead ve followlarla tanışmanıza yardımcı olacaktır.

5) Daha İleri Seviye Dansçılarla Dans Etmek

Eğer bu dansa yeni başlamış ve bu zamana kadar hiç ileri seviye bir dansçı ile dans etmediyseniz, çok yararlı bir tecrübeyi kaçırıyorsunuz demektir. Çok sık yapma şansınız olmasa da zaman zaman bunu denemeniz ve bunu yaparken tüm dikkatinizi dansa vermeniz çok faydalı olacaktır. Çünkü unutmayın! Herhangi bir şeyde daha iyi olmak istiyorsanız, şu an yapıyor olduğunuz şey ile asıl yapmak istediğiniz şey arasındaki farkları gözlemlemiş olmalısınız.

lindyhop-blues-dancing1

6) Özel Dersler

Genellikle 1-1.30 saat arası alınan bire bir egitimlerdir. Özel dersler ile ilgili bilinmesi gereken en önemli şey; özel dersin amacının, daha iyi olabilmek için üzerinde çalışabileceginiz materyal sağlamasıdır, dansınızı ders aldıktan hemen sonra mükemmeleştirmesi değil.

Özel ders için birkaç öneri;

Öncelikle özel ders almak istediğiniz eğitmeni seçmelisiniz. Ancak bunu “en ucuz fiyat veren eğitmen” olarak değil, “öğrettiğini anlamada zorluk çekmediğiniz”, “dans stiline ve tekniğine kendinizi yakın hissettiginiz” eğitmenler olarak seçmelisiniz.

Dersi almadan önce özel olarak soracağınız soruları hazırlamanız dersten alacağınız verimi arttıracaktır. Ancak herhangi bir sorunuz yok ise dert etmeyin, tecrübeli bir eğitmen sizle dans ettiğinde ya da sadece gözlemlediğinde, gelişmenizi sağlayacak birçok öneri getirebilir.

Sadece eğitmenin söylediklerini anlamanız derste o konuyu geçmeniz için yeterli olmayabilir. Vücudunuza da rahatlıkla oturtabilmelisiniz.

Sadece eğitmenin söylediklerini anlamaya çalışmayın, öğrendiklerinizi vücudunuza rahatlıkla oturtabilmeye çalışın. Bunun için de daha fazla soru sormanız, defalarca tekrar yapmanız ve dersin büyük bir kısmını buna ayırmaniz gerekebilir. Ayrıca derste yapılanlari not almak veya videoya çekmek için izin isteyebilirsiniz.

Son olarak, özel dersinizden sonra öğrendikleriniz hala taze iken, kendiniz için zaman yaratın ve çalıştıklarınızı birkaç hafta arka arkaya tekrar edin. Özel dersinizden sonra öğrendiklerinizi tekrar etmek için sadece birkaç gün bile beklemeniz bazi detaylari unutmaniza sebep olabilir.

lindy-hop

7) Grup Pratikleri

Sizin seviyesinde ve dansını geliştirmek için hevesli olan diğer dansçılarla bir araya gelin. (2 çift veya 2 solo dansçı olmanız bile müthiş gelişme göstermenizi sağlayabilir.) Bir stüdyoda ya da birinin oturma odasında (eğer yeterince genişse) toplanıp sadece sosyal dans edebilir, diğer çiftte ya da dansçıda gördüklerinizi deneyebilirsiniz. Belirli bir program yapıp grup pratiklerinizi düzene sokarsanız, birbirinizden alacağınız geri bildirimler ile birlikte pratikleriniz, her seviyedeki dansçı için harika bir eğitim ve eğlence fırsatına dönüşecektir. Eğer başlangıç seviyesinde bir dansçıysanız ve uzun sure bunun faydasını görebilirsiniz.

8) Atölye Çalışmaları & Kamplar

Atölye çalışmaları ve kamplar; dansınız üzerinde çalışmanız için harika yerler çünkü derslerin ve sosyal dansların bir yerde toplandığı etkinliklerdir. Ayrıca bu tip etkinliklerde yeni dansçılarla tanışmak ve dünyaca ünlü eğitmenlerle dans edip, eğitim almak müthiş bir ilham kaynağıdır.

Atölye çalışmaları için birkaç öneri;

Derste öğrendiğiniz birçok şeyi hemen sosyal dansta uygulayamayabilirsiniz. Genellikle karmaşık hareketler, derste öğrendiklerinizin üzerine yapacağınız birçok tekrar ve pratik ile uygulanabilir hale gelir. Kamplarda bir gün içinde 4-5 saat ders alabilirsiniz. Bunlardan en yüksek verimi sağlayabilmeniz için ders sonrası videolar çekip, not alabilir, ders aralarında bir partner ile öğrendiklerinizi hemen pratik edebilirsiniz. Akşam sosyal dansa gitmeden önce zaman ayırıp tüm gün öğrendiklerinizin üzerinden bir kez daha geçebilirsiniz.

Eğlenmeyi Unutmayın!

“Eğer eğlenmiyorsanız, birşeyleri yanlış yapıyorsunuzdur.” hayata dair söylenen bu söz, kesinlikle dans için de söylenebilir.

Swing dansına, öğrenme sürecinde usanıp, hayal kırıklığı yaşamak istediğiniz için başlamazsınız. Başlarsınız çünkü çok eğlencelidir. Dolayısıyla bu dansta daha iyi olabilme süreci de aynı şekilde eğlencelidir ve zaten öyle olmalıdır. Sadece bunu arada sırada kendimize hatırlatmamız gerekebiliyor. Eğer yine de öğrenme sürecinde keyif almak yerine hayal kırıklığına doğru sürüklendiğinizi hissediyorsanız size birkaç tavsiyemiz var.

Dans eğitiminizi bir yolculuk olarak düşünün, gideceğiniz durağa ulaşmak için endişe etmeyin, sadece yolculuğunuza odaklanın ve tadını çıkarın. Eğer pratiklerinizde sürekli olarak “bu hareketi istediğim gibi yapmakla uzaktan yakından alakam yok” ya da “bu hareketi istediğim hızda algılayamıyorum” gibi yorumlar yaparsanız, kendinizi kötü hissetmenize sebep olursunuz. Bunun yerine çalıştığınız harekete odaklanın ve o konuda elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın.

Swing dansında karmaşık hareketler veya fikirler, çoğu zaman daha basit hareketlerin birleşiminden oluşur. Bu yüzden eğer bir hareketi istediğiniz gibi yapamıyor veya hiç yapamıyorsanız, hareketi bölerek, daha basite indirgeyerek çalışmayı deneyin. Eğer bu basit hareketler üzerinde çalışırsanız, hatalarınızı çok daha kolay düzeltebilir, moralinizi de yüksek tutmuş olursunuz. Eğer bu da işe yaramıyorsa, denediğiniz çalışma metodunu değiştirin ve yukarıda belirtilen başka bir metodu deneyin. Bazen farklı bakış açısı yakalamak sizi çözüme daha çabuk yaklaştırır.

Son olarak, ara sıra yeni şeyler öğrenmekten vazgeçin , zaten bildiğiniz şeyleri yaparak keyif almaya bakın. Kendinizi sürekli zorlamanız bu keyfi elinizden alabilir. Ayrıca öğrenmiş olduğunuz şeyleri yaptıkça ve keyif aldıkça, yeni şeyler öğrenmek size çok daha kolay gelecektir.

İyi eğlenceler 🙂

google+

linkedin

Leave a Reply

Widget Area

This section is widgetized. To add widgets here, go to the Widgets panel in your WordPress admin, and add the widgets you would like to Right Sidebar.

*This message will be overwritten after widgets have been added